Made in Kempen
(Nieuws)
Zeg niet langer DDE Renconcept tegen het bouwbedrijf uit Kasterlee maar Brix2. De naamsverandering volgt de uitbreiding van de activiteiten van de onderneming. Die voert niet enkel renovaties uit maar ook nieuwbouw, met een focus op totaalprojecten.
DDE Renoconcept ging in 2010 van start als bouwbedrijf gespecialiseerd in bouwen en renoveren en dat doet het nog altijd. Een naamsverandering drong zich op om de verwarring over het aanbod op te lossen.
Naam met betekenis
Zaakvoerder Gerd Dockx: “Veel mensen dachten dat ze bij DDE Renoconcept enkel terecht konden voor het renoveren van hun woning, maar dat is niet het enige wat wij doen. We zijn ook gespecialiseerd in nieuwbouw en voeren totaalprojecten uit. Dat doen we zowel voor particulieren als voor de openbare sector. Om ons op die manier duidelijker in de markt te zetten, hebben we onze naam veranderd.”
De naam Brix2 is niet toevallig gekozen. “De letters hebben allemaal hun eigen betekenis. De eerste letters weerspiegelen onze diensten, namelijk Bouwen, Renoveren en Interieur. X2 verwijst naar de gebroeders Dockx, omdat ik dit bedrijf samen met mijn broer uitbaat.”
Naast de naam werden ook de huisstijl en de website vernieuwd.
Voor het 2de jaar op rij heeft ILB-Interieur uit Kasterlee deze zomer een pop-up geopend in Knokke. Doel is kustbezoekers te laten kennismaken met Kempens vakmanschap. “Vorig jaar leverde de pop-up een aantal mooie opdrachten op”, zegt medezaakvoerder Karin Geerts.
De pop-up bevindt zich op de Zeedijk, naast het casino en met uitzicht op het Albertstrand. “Onze pop-up vorig jaar bevond zich wat verder van het strand. Omdat we toen erg positief werden onthaald, durfden we dit jaar voor een grotere en beter gelegen locatie kiezen. We bleve in Knokke omdat we er geregeld projecten uitvoeren. Daarnaast ontvang je er ook een breed publiek dat open staat voor onze interieurvisie.”
Ruimtebeperkingen
Hoewel je er decoratiemateriaal en kookaccessoires op de kop kunt tikken, is de directe verkoop niet het eerste doel. “We leveren voornamelijk totaalprojecten af, op maat van de klant. Dat willen we in de kijker zetten. Omdat de kust toch vooral kleinere appartementen telt, tonen we in de pop-up bijvoorbeeld hoe we rekening kunnen houden met ruimtebeperkingen”, aldus nog Karin Geerts.
De pop-up blijft open tot en met september en het is de bedoeling dat er een vervolg komt. “Misschien moeten we zelfs een stapje verder gaan en, naast onze showroom in het Biezenveld in Kasterlee, ook een permanente locatie openen om onze meubellijn te vermarkten. De toekomst zal het uitwijzen. We denken er in ieder geval over na.”
Texture Painting uit Turnhout haalde vorige week de pers met een nieuwe activiteit: het opnieuw kleuren van dorre gazons en planten. “Dat doen wij al 20 jaar”, zegt Eddy Colebunders van AWS/Global Green Seeds uit Kasterlee. “Zelfs ooit de volledige voetbalplein van Anderlecht.”
“Begin jaren ’90 kwam ik het product voor de eerste keer tegen op een beurs in Dallas”, doet Eddy Colebunders het verhaal. Zijn bedrijf specialiseert zich in het inzaaien van grastapijten en bloemen- en kruidenvelden en ontwikkelde daarvoor een speciale techniek.
“We namen de verf op in ons gamma en ze wordt vooral verkocht aan golfclubs die er hun green weer mooi egaal groen mee maken. In het voorjaar heeft het gras wel eens last van de Fusarium-ziekte en dat geeft bruine vlekken. Bijvoorbeeld ter gelegenheid van een tornooi wordt het gras gekleurd.”
Europabeker
“Ik heb het product ook eens gebruikt op het A-veld van Anderlecht ter gelegenheid van de halve finale van een Europabeker. Als ik me goed herinner, was het voor een match tegen AC Milaan. Alleszins was Aad de Mos er trainer. De terreinverzorger was in verlof en zijn vervanger had veel te veel onkruidverdelger gebruikt, waardoor heel het gras kapot was. Via een adviseur kreeg ik telefoon dat ik direct moest komen met onze verf. Intussen hadden ze op het terrein ook rijnzand gegooid. We hebben toen met de verf heel het terrein netjes groen gekleurd. Niemand had op de rechtstreekse uitzending iets gemerkt, heeft Michel Verschueren nadien nog gemeld.”
“Een 2-tal jaar geleden zijn we ook nog gevraagd voor een gelijkaardige opdracht op de Heizel ter gelegenheid van een wedstrijd van de Rode Duivels. Ook toen waren er problemen met de kleur van het gras.”
“In België wordt de verf niet zoveel verkocht. In het zuiden van de VS wel. In Florida gebruiken golfbanen gras dat niet zo goed tegen de kou kan. Dat spuiten ze dan gewoon groen.”
Dit weekend opende in Kasterlee restaurant Seir de deuren. Alex Verhoeven van Fleur de Sel, dat binnenkort sluit, helpt een handje achter de schermen maar heeft zelf ook nog voldoende plannen.
Seir, een verwijzing naar de veranda of serre van het restaurant, is in de plaats van De Vliegende Schotel gekomen. “Een fantastisch pand, het moment was daar om hierin te investeren”, aldus Alex Verhoeven. “Daarnaast had ik een aantal getalenteerde medewerkers die ik niet graag zag vertrekken. Thomas en Jayson staan in de keuken van Seir, Stef en Zarah ontvangen de gasten. Het is dus niet de bedoeling dat ik het gezicht wordt van Seir, ik help wel met de begeleiding achter de schermen.”
Voorlopig worden er enkel menu’s geserveerd in Seir. De focus ligt er op streekproducten, het restaurant omschrijft zichzelf als ‘spannend’, ‘gezellig’ en ‘eigenwijs’.
Naar Turnhout
Eind oktober gaat Fleur de Sel na 6 jaar toe. “Twee mensen uit Hoogstraten nemen het over en gaan hier hun eigen verhaal schrijven.” Voor het zwarte gat nadien hoeft Alex geen schrik te hebben. “Ik ga stages doen in verschillende restaurants, iets van de wereld zien. Begin volgend jaar opent Test, een pop-up aan de Turnhoutse Grote Markt. Dat is een voorloper van ons restaurant in de Turnovatoren, waar we volgens de huidige planning in de zomer onze intrek kunnen nemen.”
Zeg niet langer Glenisson Immobiliën maar Immo Point Kempen. Tegelijk trok het makelaarskantoor van de Grote Markt in Turnhout naar de Retiesebaan in Kasterlee. “We zijn het achtste kantoor van Immo Point”, zegt Sophie Van Aelten.
“Onze locatie in Kasterlee is centraal gelegen in de Kempen, waar we sterk verankerd zijn”, gaat Van Aelten verder. “Samen met mijn man, die hier ook werkt, woon ik in Kasterlee. We sponsoren ook lokale verenigingen zoals voetbalploeg KSK Kasterlee en de Kastelse Wielertoeristen.”
Dezelfde visie
Immo Point Kempen blijft dezelfde dienstverlening aanbieden: aan- en verkoop, (ver)huur, projectontwikkeling, nieuwbouw en schattingen. “De eerste gesprekken die we met Immo Point hadden, verliepen zeer goed. Hun huisstijl, de kwaliteit en het netwerk sloten aan bij onze visie”, aldus nog Sophie Van Aelten.
Immo Point werd in Schilde opgericht en groeide uit tot een netwerk van regionaal verankerde kantoren.
Supermarktketen Delhaize neemt de MX-Gin van Dirk Ver Heyen (Potiron – Kasterlee) en Jess Van Weert (Groep Delicious – Geel) op in zijn gamma, zo ook de Moonshine van Filip von Arx (Hallaar) en Maarten Serneels (Mechelen). Dat betekent dat beide Kempense spirits er een groot distributiekanaal bij krijgen. Het nieuws werd vanmiddag bekendgemaakt bij Delhaize Johan Cannaerts in Heist-op-den-Berg.
Beide merken werden bijna gelijktijdig gelanceerd in het najaar van 2017. De Moonshine van het bedrijfje Golden Mountain is een sterke drank met 40% alcohol met oranjebloesem, gember en citrusextracten. De nieuwste variant is de Raspberry.
Bevestiging van harde werk
De MX van de oranjekleurige MX-Gin staat voor Maxima, wat verwijst naar de Nederlandse koningin. De productie gebeurt op basis van pompoen, de nationale vrucht van Kasterlee. “Dat Delhaize ons nu opneemt, is een bevestiging van het harde werk en een teken dat MX-Gin welkom is in België. We hebben gewerkt aan een gin met een verhaal, een verhaal dat klopt’, zegt chef en eigenaar Dirk Ver Heyen van Potiron in Kasterlee.
Opvallend is dat de vraag van Delhaize zelf kwam. “Een aankoper proefde de Moonshine op het foodtruckfestival in Westerlo en vond onze creatie erg lekker”, legt Filip von Arx uit.
“Dat klopt”, bevestigt Tijs Van Weyenbergh, DSD & local specialist bij Delhaize. “Moonshine van Golden Mountain is een origineel product en iets compleet anders dan de gins die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond rijzen. MX-Gin vind ik ook leuk omdat het hele verhaal klopt en het product is opgebouwd rond het Kastelse streekproduct, de pompoen.”
Delhaize neemt beide producten exclusief op in zijn gamma.
Krantenwinkel Paper-Shop en speelgoedzaak Krokodil hebben sinds dit weekend een derde buur in hun gedeeld winkelpand. Inwoners van Kasterlee kunnen weer pralines en chocolade kopen bij Leonidas, in een unieke glazen box.
Toen dagblad- en wenskaartenhandel Paper-Shop zijn pand op de hoek van de Kastelse markt moest verlaten, nam de zaak haar intrek in de leegstaande ruimte van elektrowinkel Top Electro. “Vooraan kwam onze winkel, achteraan kregen we het gezelschap van De Krokodil, die moest vertrekken uit Turnhout”, legt Tony Keustermans van Paper-Shop uit. “Op de markt zat naast ons een filiaal van Leonidas. Nu baten Els en Lisette de Leonidas-winkel uit in het midden van onze winkelruimte, in een unieke glazen box.”
Win-win
Dankzij de ingenieuze plaatsing zijn de drie cadeauwinkels vlot bereikbaar. “Klanten van de ene winkel nemen ook een kijkje in de andere. Bovendien is het veel toegankelijker dan in een winkelstraat. Daar heb je toch het gevoel dat je iets moet kopen als je binnenstapt.”
In elke zaak staat ander personeel maar de werknemers kunnen ook elkaar bijspringen. “Bovendien zijn de vaste kosten en de huur veel lager omdat we samen één pand gebruiken. Het toilet is bijvoorbeeld gemeenschappelijk. Het is een win-win voor zowel ons als de klanten.” Ondernemersorganisatie Unizo heeft al laten weten dat er interesse is om het concept ook elders toe te passen.
Kasterlee bevestigt zijn status van Kempense culinaire hotspot. In de nieuwe Gault&Millau-restaurantgids staan maar liefst 6 restaurants uit Kasterlee en deelgemeenten te pronken.
Thijs Vervloet van Colette in Westerlo mag dan wel een 16 op 20 van de inspecteurs hebben gekregen, samen met de titel van Jonge Chef van het Jaar. Carl Wens van De Pastorie in Lichtaart staat al jaren aan de top van de Kempense gastronomie. Ook nu weer liet hij een knappe 16 op 20 optekenen. Nog in Kasterlee prijkt De Watermolen met een 15 op 20. De Potiron kreeg 14 op 20 en als nieuwkomer werd Seir al meteen een 13,5 op 20 toegedicht. KAN10 doet het met een 13/20 net iets minder goed, terwijl nieuwkomer Ambacht het Kastelse rijtje sluit met 12/20.
De overige restaurants uit de Kempen:
De Cuylhoeve (Geel): 15/20
Haute Cookure (Oostmalle): 15/20
Hof ter Hulst (Hulsthout): 15/20
La Belle (Geel): 14,5/20
Au Comptoir (Gierle): 14/20
De Gouden Muts (Westerlo): 14/20
Savoury (Turnhout): 14/20
Diverso (Westerlo): 14/20
Bouffard (Mol): 13,5/20
Het Komfoor (Westerlo): 13,5/20
Hippocampus (Mol): 13,5/20
Il Divino di Milano (Gooreind): 13,5/20
La Ghironda (Meerhout): 13,5/20
Signatuur (Hoogstraten): 13,5/20
Amu (Turnhout): 13/20
Vin Perdu (Oud-Turnhout): 13/20
Bistro Julienne (Herentals): 13/20
Broosend Hof (Oud-Turnhout): 13/20
Cachet de Cire (Turnhout): 13/20
Cucinamarangon (Turnhout): 13/20
De Kleine Bistro (Westmalle): 13/20
Lotier (Malle): 13/20
Puur (Turnhout): 13/20
Brasserie Ferm (Poederlee): 12/20
De Boesjerie (Westerlo): 12/20
De Farmasie (Vosselaar):12/20
De Tram (Hoogstraten): 12/20
De Zeeuwse Bron (Beerse): 12/20
Maison Thirion (Hoogstraten): 12/20
Resto 136 (Hoogstraten): 12/20
Restoservice Link 21 (Herentals): 12/20
Roosekes Breem (Vosselaar): 12/20
Het Kastelse ondernemerskoppel Veerle Zwinnen (Make Me Over) en Wilfried Van Gorp (El Boracho Wines & Spirits) hebben hun specialiteiten samengebracht in een bijzonder initiatief: een pop-up Modecafé. Veerle spreidt er haar kledingcollectie tentoon, Wilfried serveert lekkers uit zijn kelder.
Veerle runt al enkele jaren een schoonheidsinstituut en vulde dat eerder dit jaar aan met een kledingcollectie. “Ik merk dat voor velen de drempel te hoog is om te komen aanbellen en dan de kleding te komen bekijken”, vertelt ze. “Daarom was ik op zoek naar een andere locatie, met het oog om eventueel een aparte boetiek te openen.”
Wilfried organiseert al vele jaren begin december een degustatieweekend en doet dat telkens op locatie omdat de eigen wijnkelder hiervoor te klein is. “Omdat de locatie van vorig jaar niet meer beschikbaar was, ging ik op zoek naar een leegstaand pand in het centrum. Zo kwam ik terecht in een voormalige fietsenwinkel in de Melkstraat.”
Winterbar
Veerle en Wilfried beslisten om hun beide zaken samen te gooien en er een pop-up Modecafé van te maken “Terwijl de mannen een glaasje drinken, kunnen de vrouwen tussen de kleren snuisteren”, lacht Wilfried. “Het is wat groter uitgevallen dan aanvankelijk gepland. We hebben er een echte winterbar van gemaakt.”
Ze hebben net hun openingsweekend achter de rug. “De belangstelling was prima. We kregen heel toffe reacties. Meteen merkten we ook dat mensen veel vlotter binnenkomen.”
Het Modecafé blijft in ieder geval al open tot eind januari, van donderdag tot zondag. “Nadien zien we nog”, aldus het koppel.